Mosási szimbólumok

Kérjük, hogy nézze át mosás előtt a tisztításra váró ruhák ruhatisztítási szimbólumait az alábbiak szerint:

ttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Waschen.svg/800px-Waschen.svg.png

Ez a szimbólum  jelenti, hogy az adott textília egyszerűen kimosható a mosószalonban található mosógépben. Az ilyen jelzésű ruha tisztítása probléma nélkül megoldható egy önkiszolgáló mosodában például nálunk a Dohány utcai önkiszolgáló mosodában.
Ez egy egyértelmű helyzet, a ruhadarabot vegytisztítóba kell vinni. Ilyen szimbólummal jelölt szennyest nem szabad se kézzel, se a mosógépben tisztítani. Önkiszolgáló mosodában mint a Dohány utcai mosószalon  vagy  amilyen a mosómedve vagy a bubbles mosoda, bubble mosoda nem tisztítható. Olyan helyekre vigye mint például a 5áSec vagy a Patyolat.  Lényeg hogy a ruhatisztítás amerikai mosodában, önkiszolgáló mosodában nem végezhető el.
A mosóteknő arra utal, hogy ez a textília egyszerűen mosható. A mosóteknőn feltüntetett hőmérséklet a mosási hőmérséklet maximális értékét mutatja, tehát legfeljebb ekkora hőfokon moshatja ki ilyen szennyesét. Ha a mosóteknő szimbóluma aláhúzott, akkor kíméletesen kell mosni az adott kényes ruhadarabot. Electrolux, AEG és Miele mosógépeknél ez a kímélő program használatát jelenti. Kettő aláhúzás esetében használja a finom mosás programot, mely még a kényes daraboknak is megfelelő elbánást biztosít.
Kézi mosás. Az ilyen ruhák legfeljebb 40°C-on kézzel, illetve a  mosógépek gyapjú kézi mosás és selyem programján moshatók ki. Ha mindenképpen kézzel szeretne mosni, akkor ne csavarja vagy dörzsölje a ruhát. Semmiképpen se tisztítsa ruháit amerikai rendszerű ipari mosószalonban, mert a gépi tisztítástól az ilyen jelzésű ruha tönkremenetelét okozza. A legtöbb mosodában illetve mosószalonban nincs kímélő üzemmód, nálunk viszont a Dohány utcai mosoda megoldja ezt a problémát is. Kérheti a selyem mosás programot.

 

Szárítás

 Ezt a ruhadarabot nyugodtan beteheti a önkiszolgáló mosodában található szárítógépbe, semmi baja nem lesz. A szárítógép az ilyen jelzésű ruhákat szereti, ezeknek a ruháknak ruhatisztítás és szárítás közben nem eshet bajuk.
A pontok a szárítógép szárítási fokozatára utalnak. Kettő pont esetében szárítsa meg nyugodtan normál hőfokon a ruhákat. Egyetlen pont azonban vigyázatra int: szárítsa csökkentett fűtőteljesítménnyel a ruhákat. (A Dohány utcai mosodánál ilyenre nincs szükség, mert a hőszivattyús szárítógépek mindig alacsony hőfokon szárítanak) Más önkiszolgáló mosodákban mint a mosómedve vagy bubbles mosoda szárítógépeinél használjon  kímélő programot, maximálisan 50 celsius fokosat.
Tartsa készenlétben a szárítócsipeszeket.Ezel a szimbólum a centrifugálást lehetővé teszi, de semmiképp sem száríthatja meg az ilyen ruhadarabokat a szárítógépben, tehát alkalmatlan a ruhaszárítására a bubbe mosda a bubbles mosoda, a mosómedve mosoda és a Dohány utcai mosodában is. Az ilyen jelzésű ruhákat ha ki is mosta a Dohány utcai önkiszolgáló mosodában akkor is otthon szárítsa kötélen.
Ezzel a szimbólummal jelölt ruhákat vegye ki már a rövid centrifugálás után a mosógépből és szárítsa meg szárítógépen kívül, szárítókötélre lógatva. Semmiképpen sem szabad mosószalonban, önkiszolgáló mosodában, self service laundry budapest jelzésű mosodákban szárítani az ilyen jelzésű ruhát.
Ez a szimbólum arra utal, hogy ez a darab csak fektetve szárítható. Az ilyen jelzéssel ellátott ruha nem szárítható önkiszolgáló mosószalonokban. Ne akassza fel szárításhoz, ne lógassa a kötélről csipeszekkel felcsíptetve. Ne rakja mosodai szárítógépbe az ilyen ruhát mert tönkremegy.

 

Vasalás és mángorolás

Tehet valamit a gyűrődések ellen! Ha egy vasalót ábrázoló szimbólumot talál a címkén, akkor nem csak a kézi vasalót használhatja az adott ruhadarab esetében, hanem a kényelmesebben használható hengeres vasalóval is vasalhatja azt. A pontok a vasalási hőmérsékletre utalnak. Három pont kb. 200°C-os vasalási hőmérsékletnek felel meg, kettő pont kb. 150°C-nak. Egy pont esetén kb. 110°Cos hőmérséklet is bőven elegendő a vasaláshoz, illetve mángorláshoz.
Fel van mentve a vasalás alól! Ha ilyen szimbólumot talál a ruhán, akkor ezt nem szabad vasalni vagy mángorolni, de a ruhát tisztítani szabad önkiszolgáló mosodában, ha más szimbólum azt nem tíltja a mosodai gépek hasnálatát.

 

Vegytisztítás

vegytisztitas_01 Hófehér: az ilyen szimbólummal jelölt ruhadarab nyugodtan kifehéríthető klórral. budapesti önkiszolgáló mosodánkban is fehéírítheti ezeket a ruhákat.
Klórmentes tisztítás: ezt a ruhát ne fehérítse klórral, mert nem tűri.
A mosás ABC-jéhez tartozik az is, hogy tudjuk, hogy milyen tisztítószereket használhatunk az adott ruhadarabokhoz. Ha egy A-betűt látunk a körben, akkor a ruhánk bármilyen szerrel tisztítható vegyileg. Az ilyen textíliák minden organikus oldószert bírnak, az ilyen jelzéssel ellátott ruha tisztítható a Dohány utcai önkiszolgáló mosodában, de akár a bubble mosoda is alkalmas rá, akárcsak egy mosómedve,de a ruhatisztítás elvégezhető a laundry budapest mosodában is a Dohány utcában.
Az F betú a szénhidrogén oldószerekre utal. Ha az F betűs szimbólum alá van húzva, akkor ez egy korlátozást, óvintézkedést jelez. Ez érintheti a ruhadarab vegyi tisztításánál a mechanikai terhelhetőséget, a nedvesség-hozzáadásának mennyiségét, illetve a hőmérsékletet.
A P betű azt jelzi, hogy a textília csak perklóridetilénnel tisztítható. Az aláhúzás korlátozásra, óvintézkedésre utal. Ez érintheti a ruha vegyi tisztításánál a mechanikai terhelhetőséget, a nedvesség-hozzáadásának mennyiségét, illetve a hőmérsékletet is.
Az áthúzott kör arra utal, hogy az adott ruhadarab nem tisztítható vegyileg. Az ilyen ruhát inkább a Dohány utcai mosodánkban tisztítsa olcsón minthogy elvigye a Patyolatba vagy az 5Sec mosodáiba, mosószalonjaiba tisztíttatni.

 

Vegyi (és nedves) tisztítás 

Az ilyen szimbólummal ellátott textília csak olyan professzionális ruhatisztító szalonokban szabad kitisztíttatni, melyek nedves tisztítórendszert alkalmaznak. Amerikai mosodákban, nyilvános mosodákban amilyen a Dohány utcai mosoda,a laundry budapest, a bubbles mosoda, bubble mosoda vagy a mosómedve mosodábani nem tisztítható. Ajánlott az ilyen jelzésű ruhákat a 5Sec, Patyolat, Puscho mosoda, Angyal mosoda, ipari vegytisztításra felkészült mosodákba, tisztítani.
© 2018 Önkiszolgáló mosoda. All Rights Reserved.